BOKA PROVSTÄD HÄR

Konsten att Handdiska

Konsten att Handdiska – Alla tips & trix!

I en värld som blir alltmer automatiserad kan det tyckas banalt att tala om hur man handdiskar. Samtidigt hamnar man ofta i situationer där man helt enkelt behöver rulla upp ärmarna och handdiska med tvål och diskborste.

Detta kan vara för att diskmaskinen är ur funktion, för att man befinner sig på en plats där det inte finns tillgång till diskmaskin, eller för att man vill tvätta köksutrustning som inte tål diskmaskin.

Vad ska tvättas först?

Även om du kanske bara vill komma i gång, är det bra att ha en plan för ordningen. Detta förenklar processen och gör jobbet så effektivt som möjligt. Generellt bör du börja med det minst smutsiga och avsluta med det mest smutsiga.

Man börjar ofta med glas och koppar. Detta beror på att de ofta är mindre smutsiga, och på detta sätt hjälper dig att hålla diskvattnet rent så länge som möjligt. Särskilt dryckesglas är önskvärda att tvätta i rent vatten, eftersom man inte vill ha fett från middagsmaten.

Efter dryckesglasen kan du ta itu med bestick och tallrikar. Till sist kan du ta itu med köksredskap och kastruller och stekpannor. Dessa redskap har ofta fastbränd mat och olja, vilket kan smutsa ner diskvattnet. Genom att låta dem vara kvar till sist håller du diskvattnet rent längre, vilket gör hela diskprocessen mer effektiv.

Användning av diskställ för lufttorkning

Efter att ha tvättat disken behöver den torkas. Ett sätt att göra detta på är genom att använda ett diskställ för att låta disken lufttorka. Detta har flera fördelar. Först och främst kräver det minimal ansträngning från dig. Bara placera disken i stället och låt naturen göra jobbet.

Utöver detta anses lufttorkning också vara mer hygienisk än handtorkning. Kökshanddukar kan ofta vara en källa till bakterier, som sedan överförs till disken. Genom att låta disken lufttorka minimerar du risken för detta.

När du använder ett diskställ är det några saker du bör komma ihåg. Placera större föremål bakom och mindre föremål framför för att maximera utrymmet och se till att allt torkar effektivt. Se även till att diskstället är rent innan användning, så att du inte överför smuts till den rena disken.

Var försiktig med speciella köksredskap

När det gäller att tvätta köksutrustning som träredskap och elektriska apparater finns det några saker du bör vara uppmärksam på. Träredskap, som skärbrädor, salladsbestick och stekspadar, kan skadas om de ligger i vatten under längre tid.

Tvätta dem därför snabbt med milt tvålvatten, skrubba dem försiktigt och torka dem omedelbart. Detta kommer att bidra till att förlänga livslängden, samtidigt som du undviker sprickor och slitage.

Elektriska köksredskap, som mixers och andra köksmaskiner, ska inte tvättas i diskbänken. Här kan du eventuellt ta bort lösa delar och tvätta dessa individuellt, innan du torkar av verktygen med en fuktig trasa.

Slutför disken snabbt och enkelt

För att effektivt handdiska behöver du främst ett bra diskmedel, en ren diskborste och varmt vatten. Börja med att fylla diskbänken med varmt vatten och tillsätt diskmedel. Använd borsten för att skrubba bort matrester och olja. Skölj sedan varje objekt under rinnande vatten för att ta bort tvålrester.

Att diska för hand kan verka som en skrämmande uppgift, men med rätt teknik kan det faktiskt vara en ganska meditativ och avkopplande process. Så sätt på lite bra musik, och ta din tid, så är du snart klar!